Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 lipca 2011

Kruche Ciasto Z Budyniem I Konfiturą


Składniki na blaszkę :

400g mąki pszennej
3 jajka
2 białka jajek
kostka margaryny
½ szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka kakao
0,75ml mleka
2 torebki budyniu waniliowego
5 łyżek konfitury


Wykonanie:


Z margaryny, mąki, jajek, cukru , proszku i cukru waniliowegougniatamy ciasto i dajemy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy budyń jaki lubimy, zmniejszając ilość mleka w przepisie. Np. nadwie torebki 0,75l zamiast 1l mleka. W ten sposób budyń nie wyjdziezbyt rzadki i nie wtopi nam się w ciasto. Jeśli przepis tegowymaga, słodzimy mleko (nie każdy budyń ma w sobie cukier).Ciastem oblepiamy fotemke wcześniej natłuszczoną i posypana płatkamiowsianymi na ciasto wylewamy gęsty budyń , a na budyń nakładamykonfiturę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao i delikatnierozsmarowujemy wierzch ciasta. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz