Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 lipca 2011

Naleśniki ruskie






Masz ochotkę na pierożki ruskie , ale nie chce Ci się babrać i stać godzinami przy lepieniu. Ten przepis jest dla Ciebie.




Przepisna Naleśniki


Składniki:(na jedna porcje)

40gmąki pszennej lub żytniej – ja mam pszenną
80g– mleka
1białko jajka lub całe jajko
szczyptasoli,cukru,proszku do pieczenia i aromatu waniliowego
łyżeczkaoliwy z oliwek
wodamineralna gazowana


Farsz Ruski:

1 ugotowany ziemniak
33-4 łyżki twarogu półtłustego
½cebuli
Koperek
oliwaz oliwek
przyprawy

Wykonanie:

Wszystkieskładniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniakizmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną natłuszczu cebulę, doprawić do smaku. Nakażdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety.Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilkaminut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką iboczkiem lub po prostu polać śmietanką.

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł z tymi naleśnikami! U mnie w domu wszyscy wielbią pierogi ruskie, więc taka wersja pewnie by im przypadła do gustu :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń