Składniki : ( na jedna porcje)
250-300g szpinaku mrożonego lub świeżego
Ząbek czosnku
½ średniej cebuli
łyżka oliwy z oliwek
2 jajka
30g sera pleśniowego
przyprawy
Wykonanie:
Na rozgrzana patelnie z oliwą z oliwek wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Smażymy mieszając co kilka minut. Gdy szpinak dojdzie do siebie wlewamy na niego dwa wcześniej rozbełtane i przyprawione jajka. Wszystko smażymy aż jajka się zetną. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni nasz omlet posypujemy serem pleśniowym i wkładamy do piekarnika na 5-6 min. czekamy aż się wszystko ładnie zarumieni , a ser stopnieje. Omlet suwamy z patelni łopatką na talerz. Można go udekorować orzechami lub migdałami wcześniej uprażonymi Smacznego.
Bardzo ciekawy pomysł na omlet - chętnie kiedyś wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń