Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 sierpnia 2011

Makaron ze szpinakiem


Składniki

  • paczka makaronu - 400 g
  • szpinak w liściach mrożony - 450 g
  • orzechy - ok 2 łyżek
  • ser pleśniowy np. camembert
  • oliwa lub olej
  • sól
  • cebulka i czosnek
Etapy przygotowania

Na suchej patelni prażymy orzechy i odstawiamy go na później. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (jak kto lubi lub wg przepisu na opakowaniu). W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i dusimy na małym ogniu szpinak ok 10 minut., cebulkę i czosnek. Lekko go solimy. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię do szpinaku, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 2-3 min żeby ser się trochę rozpuścił. Wykładamy na talerz posypujemy orzechami.

3 komentarze:

  1. mmm brzmi pysznie choć nienawidze szpinaku ale orzechy i ser I like it:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makarony z serami pleśniowymi, świetnie się topią. Pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron ze szpinakiem! mniam! Ja robie z serkiem niebiesim np. lazur zamiast camambert, a z orzechami to jeszcze nigdy nie probowlam!. Przyznam szczerze, że to polaczenei moze byc idelane:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń