Łączna liczba wyświetleń

sobota, 6 sierpnia 2011

Makaron z pieczarkami i kapustą


Składniki:

3/4 woreczka kapusty kiszonej
10-15 szt. pieczarek
makaron
jedna duża cebula
szynka
olej
sól
pieprz
kostka rosołowa (najlepiej wołowa)


Najpierw kapustę odcedzamy, dokładnie kilka razy przepłukujemy wodą. Jeśli kapusta była bardzo kwaśna a my tego nie lubimy to zagotowujemy w wodzie, po czym znowu przepłukujemy. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę i szynkę po kilku minutach pieczarki. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy kapustę i dokładnie minutę smażymy, po czym dolewamy szklankę-dwie wody. Gdy dolejemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy aż się rozpuści. Przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Sprawdzamy czy kapusta zmiękła, jeśli tak, to wsypujemy na patelnię surowy makaron. Mieszamy i dodajemy szklankę wody (musimy tutaj zastosować intuicję i jeśli czujemy, że na patelni jest "zbyt sucho", śmiało dolewamy jeszcze odrobinę wody). Przykrywamy i dusimy. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dolewamy ciut wody, ale nie przesadzamy. Gdy makaon będzie już prawie idealny- odkrywamy patelnię, zwiększamy temperaturę gotowania i mieszamy, czekamy aż bulion prawie w całości odparuje, aczkolwiek potrawa nie może być całkiem sucha. Dodajemy soli,
pieprzu. Gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz